Hoppa till huvudinnehåll

Populära ämnen

Se alla ämnen

Frågor om din faktura

Förstå din faktura

Undrar du vad du betalar för? Vi reder ut de olika delarna på din elräkning.

Man i grön tröja håller upp en telefon med Fortum-appen som visar elfakturan

Alla ämnen

Hur byter jag elbolag till Fortum?

Som ny kund behöver du inte kontakta ditt tidigare elbolag för att säga upp ditt avtal hos dem. Vi sköter detta åt dig som en del av din kundrelation med Fortum. När du byter elbolag träder ditt nya elavtal i kraft tidigast efter 16 dagar.

Vi meddelar också elnätsbolaget i ditt område att ett elavtal med Fortum börjar gälla i ditt namn. Om du ännu inte har ett elnätsavtal, kommer det att överföras till dig samtidigt.

Observera! Om du har tecknat ett elavtal med ett annat elhandelsbolag i samband med en flytt, men sedan väljer Fortum, måste du själv avbryta det tidigare ingångna avtalet med det andra bolaget.

Vilka elavtal finns det?

Du kan välja om du vill ha ett rörligt pris, ett fast pris eller ett fast pris med förbrukningsinverkan. Fortums utbud inkluderar:

  • Fortum Tarkka – Elavtal med marknadspris

  • Fortum Duo – Fast pris med förbrukningsinverkan

  • Fortum Kesto – Fast pris som gäller tills vidare

Hur säger jag upp mitt avtal?

Du kan kontakta vår kundservice på 0200 19000.

Varför får jag två fakturor?

Du får två separata fakturor: en för elförsäljning och en för elöverföring. Fortum fakturerar dig för elförsäljningen, medan ditt lokala elnätsbolag fakturerar dig för elöverföringen. Om ditt lokala elnätsbolag är Caruna, får du en samlingsfaktura för både elförsäljning och elöverföring.

E-faktura är ett enkelt och smidigt sätt att ta emot och betala dina räkningar via din internetbank.

Kan jag flytta med mig elavtalet?

Att göra en flyttanmälan som Fortum-kund online är snabbt och smidigt.

✓ Pris och avtalsvillkor förblir desamma i ditt nya hem
✓ Överföringen av elavtalet till din nya adress sker enkelt och utan krångel
✓ Välj samtidigt om du vill fortsätta eller avsluta elavtalet för din gamla bostad

Fortum kundförmån:

✓ För dig som flyttar – grundavgift 0 € i sex månader!

Kan jag teckna ett helt nytt avtal vid flytt?

Ja, det kan du.

Observera! Om du inte vill teckna ett nytt elavtal för din nya bostad, gör en flyttanmälan som Fortum-kund. Att göra en flyttanmälan online som Fortum-kund är snabbt och smidigt.

✓ Pris och avtalsvillkor förblir desamma i ditt nya hem
✓ Överföringen av elavtalet till din nya adress sker enkelt och utan krångel
✓ Välj samtidigt om du vill fortsätta eller avsluta elavtalet för din gamla bostad

Fortum Kundförmån:
För dig som flyttar – grundavgift 0 € i sex månader!

Vilken dag börjar elleveransen i mitt nya hem?

Elleveransen börjar samma dag som ditt elavtal med Fortum träder i kraft. Ditt lokala elnätsbolag levererar den el du köper från oss till ditt nya hem.

Startdatum i order- och avtalsbekräftelse
Du bör hitta både orderbekräftelsen och avtalsbekräftelsen i din e-post. Orderbekräftelsen visar ditt önskade startdatum, medan avtalsbekräftelsen anger det datum då elleveransen har bekräftats med elnätsbolaget. I de flesta fall kan önskat startdatum bekräftas.

Har du inte fått en bekräftelse?
Om du inte hittar bekräftelserna i din e-post, kontrollera din skräppostmapp. Det är också möjligt att du har valt att få bekräftelsen via post. Kan bekräftelserna ha skickats till din tidigare adress? (Kom ihåg att uppdatera din adress hos posten!)

Så ser du avtalets startdatum i Fortums onlinetjänst
I Fortums onlinetjänst hittar du ditt nya avtal under "Avtal". För ett tillsvidareavtal visas startdatumet, vilket också är startdatumet för elleveransen. För ett tidsbundet avtal visas avtalsperioden, som inkluderar startdatumet. Du kan också enkelt hitta avtalets startdatum i Fortums mobilapp. Om startdatumet inte visas, kontrollera länken på avtalsidan för mer information.

Om ditt tidigare hem också hade ett elavtal med Fortum, kan du enkelt kontrollera dess status i Fortums onlinetjänst eller mobilapp.

Det gamla hemmets avtal i appen eller onlinetjänsten

I Fortums onlinetjänst är ditt gamla hems elavtal synligt tills uppsägningen har beställts. Om du har meddelat att avtalet ska avslutas ser du noteringen "avtal upphör". När avtalet har avslutats visas det inte längre på din avtalsida. Du kan dock fortfarande hitta arkiverade elräkningar från ditt tidigare hem i Fortums onlinetjänst.

I Fortum-appen kan du se ditt gamla hems avtalsinformation i tre månader efter att avtalet har avslutats innan det tas bort från tjänsten.

Slutfaktura

Faktureringen är avtalsspecifik. När avtalet i ditt gamla hem avslutas får du en slutfaktura. Fakturan för ditt nya hem kommer att vara separat från den för ditt gamla hem. Om du ska få en återbetalning istället för en betalning, vänligen meddela oss ditt bankkontonummer för att få återbetalningen. Se alltid till att du använder en officiell Fortum-tjänst och inte en bedrägerisida.

Uppsägning av elnätsavtal

När ditt elavtal hos Fortum har avslutats på grund av en flytt, skickas denna information automatiskt till din lokala elnätsoperatör. Du behöver därför inte säga upp ditt elnätsavtal separat om du varit Fortum-kund både i din gamla och nya bostad.

Mitt gamla avtal avslutades trots att jag inte meddelat det – hur är det möjligt?

Två elavtal kan inte existera samtidigt för samma adress. Om någon annan har flyttat in i ditt gamla hem och tecknat ett elavtal för adressen, avslutas ditt el- och elnätsavtal automatiskt.

Hur sätts elpriset?

Elpriset bestäms genom handel baserad på utbud och efterfrågan. Nästa dags timvisa grossistpris, det så kallade spotpriset, sätts på den nordiska elbörsen. Priset på långtidsavtal påverkas av långsiktiga prognoser och de prissäkringsmekanismer som används vid handel.

Flera faktorer påverkar hur grossistpriset bildas, inklusive produktionsmetod, världsmarknadspriset på bränslen som används för elproduktion, samt i Norden särskilt tillgången på vattenkraftreserver i Norge.

Hur grossistpriset påverkar kundernas avtal

  • Om en kund har ett tidsbundet fastprisavtal, förblir energipriset oförändrat under hela avtalsperioden, såvida de inte har Fortum Vaihtotakuu, vilket gör det möjligt att byta till ett billigare avtal efter det första året.

  • Spotprodukten Fortum Tarkka innehåller också egna prishanteringsverktyg.

  • Med ett Fortum Tarkka-avtal kan kunderna skydda sig mot stigande priser genom Prisgaranti, vilket gör det möjligt att låsa in ett fast pris för exempelvis vintermånaderna för att undvika eventuella pristoppar.

Kan priset ändras om jag har ett fast elpris?

Om du har ett fastprisavtal för el ändrar vi inte elpriset under avtalsperioden. Det betyder att du vet exakt hur mycket du betalar per kilowattimme, och din faktura varierar endast beroende på din förbrukning – det vill säga hur många kilowattimmar du använder.

Om du är osäker på hur länge ditt fasta pris gäller kan du kontrollera det på din faktura eller genom att logga in på onlinetjänsten.

Vad är elpriset idag?

Du kan kontrollera det aktuella elmarknadspriset på Nord Pools webbplats. Du kan även se priser på vår webbplats.

Hur väljer jag mellan fast och rörligt elpris?

Fast eller rörligt elpris – Vad passar dig bäst?

Båda avtalsformerna har sina för- och nackdelar. Det viktigaste är att du gör ett aktivt val baserat på vad som passar din ekonomi och livssituation bäst.

Bostadssituation

Din boendeform påverkar om ett fast eller rörligt elpris är det bästa alternativet.

  • I egnahemshus är elförbrukningen oftast högre än i lägenheter, vilket innebär att prisökningar på elbörsen kan påverka din ekonomi mer. Å andra sidan får du inte heller nytta av låga elpriser.

  • Större bostäder förbrukar generellt mer el, medan stugor och fritidshus ofta bara använder el under vissa perioder.

  • Fundera över din boendesituation och uppskatta hur stor din elförbrukning är eller kommer att bli.

Ekonomi och budget

Om du har en strikt månadsbudget, kan ett fast elpris vara ett bra val. Då vet du exakt vad du betalar per kilowattimme, och priset ändras inte under avtalsperioden. Det ger jämnare fakturor och bättre förutsägbarhet i din ekonomi.

Intresse för att följa elmarknaden

Om du är intresserad av att följa elpriser kan rörligt elpris vara det bästa alternativet.

  • På lång sikt är rörligt elpris ofta billigare, även om priserna varierar från timme till timme.

  • Med Fortum-appen kan du enkelt följa elpriset i realtid och se månatliga variationer, vilket ger full transparens över dina elkostnader.

Trygghet eller flexibilitet?

  • Ett fast elavtal ger trygghet eftersom du alltid betalar samma pris per kilowattimme. Däremot får du inte fördel av prissänkningar om elpriset går ner.

  • Valet är ditt: Vill du ha full kontroll över dina elkostnader, eller kan du acceptera prisvariationer? Kan du hantera tillfälliga pristoppar om det innebär att du får billigare el vid andra tillfällen?

I slutändan beror rätt val på dina individuella behov och din livssituation.

Vad innebär negativa elpriser?

Spotpris-el är el vars pris bestäms på den internationella elbörsen Nord Pool utifrån utbud och efterfrågan. Till skillnad från ett fastprisavtal, varierar spotpriset timme för timme, beroende på marknadsläget.

En fördel med spotpris-el är att det återspeglar marknadens verkliga priser, vilket kan innebära besparingar när efterfrågan på el är låg och utbudet är högt. Och ja – ibland kan spotpriset på el till och med vara negativt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det totala elpriset för konsumenten i regel aldrig blir negativt, eftersom kostnader för elöverföring och skatter förblir desamma. Det betyder att man knappast får någon "återbetalning" för elförbrukning under negativa pristimmar. Däremot är det fördelaktigt att använda el under låga eller negativa pristimmar.

Vad är det som ändras?

I sommar 2025 sker en förändring i elkundernas vardag – kvartsel. I framtiden kommer elens spotpris att variera var femtonde minut, istället för det nuvarande systemet där priset bestäms per timme. Detta innebär att spot-el kan ha upp till 96 olika priser per dygn.

Förändringen är planerad att införas i Finland den 12 juni 2025. Syftet med förändringen är att skapa en stabilare och mer effektiv elmarknad som bättre speglar de verkliga variationerna i efterfrågan och produktion av el. Grundprincipen för spot-el förblir densamma för kunderna, men priset kommer att variera oftare under dygnet.

Vad innebär förändringen för mig?

Övergången till prissättning i kvartimmes intervaller påverkar kunder med spotpris-el och förbrukningsbaserade avtal.

Från och med den 12 juni 2025 kommer vi att erbjuda spotpris-el och förbrukningsbaserade avtal med 15-minuters mätintervall. Även befintliga Fortum-avtal kommer att anpassas till kvartsmodellen senare under året. Vi förbereder oss för införandet av kvartsel och kommer att informera våra kunder i god tid om hur denna förändring påverkar deras spotpriser och avtal.

Har du ett fastprisavtal eller ett Fortum Kesto-avtal? Då påverkas dina kostnader inte av elens dagliga prisvariationer.

Hur registrerar jag mig som användare för Mitt Fortum tjänsten?

  1. Klicka på "Skapa Mitt Fortum-konto"-länken i mitten av inloggningssidan.

  2. Välj identifieringssätt. Du kan identifiera dig med din personbeteckning och telefonnummer, dina egna bankkoder eller mobilen.

  3. Fyll i dina person- och kontaktuppgifter. Din e-postadress fungerar i fortsättningen som ditt användarnamn.

  4. Det skickas ett engångslösenord till din e-post.

  5. Skriv in engångslösenordet i bytkod-fältet och skapa ett nytt lösenord.

  6. Efter att du bytt lösenordet kan du gå tillbaka till applikationen och registrera dig för tjänsten!

Hur byter jag mitt lösenord?

  1. Klicka på ”Glömt lösenordet” -länken i mitten av inloggningssidan.

  2. Ge ditt användarnamn, telefonnummer och säkerhetskoden.

  3. Det skickas ett engångslösenord till din e-post.

  4. Skriv in engångslösenordet i bytkod-fältet och skapa ett nytt lösenord.

  5. Efter att du bytt lösenordet kan du gå tillbaka till applikationen och registrera dig för tjänsten!

Hur ändrar jag min fakturainformation?

Logga in på Fortums onlinetjänst och uppdatera dina uppgifter under fliken "Kunduppgifter". Om du har en faktureringsadress som skiljer sig från din postadress visas den inte i tjänsten. Om denna adress behöver uppdateras, vänligen kontakta vår kundservice.

Om du vill ändra faktureringsintervall kan du göra det under fliken "Avtal". Välj först det avtal vars faktureringsintervall du vill ändra och klicka sedan på "Ändra faktureringsintervall" under dina uppgifter.

Hur anmäler jag krediteringskontonumret?

För att vi ska kunna betala din återbetalning, se till att du har gett oss ditt bankkontonummer. Du kan tryggt ange kontonumret med hjälp av bifogat formulär eller till vår kundtjänst per telefon.

Är det ni som har ringt mig?

Fortum bedriver försäljning via telefon och kontaktar dagligen konsumenter över hela landet. Om du ännu inte är kund hos Fortum kan vi ringa dig för att informera om våra elavtalsalternativ och diskutera din elförbrukning. Vi kan också berätta mer om Fortums verksamhet.

Kom ihåg att Fortum alltid spelar in samtal för din säkerhet. Innan ditt elavtal träder i kraft skickar vi en bekräftelseförfrågan via SMS och/eller e-post för ditt godkännande.